Malaltia

La malaltia que tractem:

Una demència és el resultat de lesions o malalties de les cèl·lules nervioses (les neurones).

Aquestes lesions provoquen la pèrdua de les funcions cerebrals i interfereixen en la capacitat de la persona per realitzar activitats de la vida diària i en el rendiment normal de com a mínim dues de les funcions cerebrals superiors (memòria, llenguatge, orientació, pensament abstracte, capacitat de judici , praxis).

La malaltia d’Alzheimer és una malaltia progressiva i degenerativa de  les cèl·lules cerebrals que provoca un deteriorament de la memòria, el pensament i la conducta de la persona. És una malaltia causada per una combinació de factors genètics i factors ambientals, la primera causa de demència en persones majors de 65 anys.

És una malaltia de llarga evolució que requereix un elevat consum de recursos sociosanitaris i repercuteix en l’entorn dels familiars i cuidadors que conviuen amb el malalt.

La malaltia de l’alzheimer té un inici lent, subtil i progressiu que en fases inicials és difícil de detectar. Les primeres sospites de que hi ha algun problema generalment es planteja quan es detecten trastorns que criden l’atenció, ja que en uns inicis els errors que es poden observar es tendeixen a confondre amb errors normals en la vellesa o amb altres patologies..

Des de la posada en funcionament del Registre de demències de Girona del Servei Català de Salut, al 2017,s’han detectat 7.357 casos de demència diagnosticats a  la Regió Sanitària de Girona (ReSaGi)*, de les quals gairebé la meitat són Alzheimer.

*La ReSaGi, inclou set comarques de la província: Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l’Estany, Ripollès i Selva. També agrupa alguns municipis del Maresme: Calella, Canet de Mar, Malgrat de Mar, Palafolls, Pineda de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Santa Susanna i Tordera.

Mapa

Signes d'alarma que són indicatius de demència:

Pèrdues de memòria que afecten les capacitats en la feina

La memòria que es veu afectada ja en fases inicials és la memòria de fets recents (què han menjat al matí, qui ha trucat per deixar un encàrrec, etc.) que es poden confondre amb oblits provocats per l’estat d’ànim, per parar poca atenció, etc. Progressivament es va alterant la memòria a llarg termini (memòria dels  esdeveniments més antics).

Problemes en el llenguatge

Dificultats per a trobar les paraules que volen usar. A mesura que avança la malaltia l’alteració del llenguatge va augmentant, apareixent dificultats en la comprensió, repetició de mots i finalment hi ha una greu alteració del llenguatge tant expressiu com comprensiu.

Desorientació en el temps i en l’espai

Progressivament el malalt va perdent l’orientació en el temps, llavors en el lloc i finalment es desorienta respecte a si mateix (dades referents a la seva vida).

Problemes de pensament abstracte

S’altera la capacitat de reconèixer formes, objectes, cares, reconeixement de l’escriptura, colors, la rotació mental d’objectes, etc. També s’altera la capacitat de reconèixer olors, sons, temperatura…

Perdre coses o deixar-les en llocs incorrectes

Apareixen dificultats per a fer moviments encarats a l’ús d’objectes, la capacitat de dibuixar i fins i tot a la capacitat de fer gestos relacionats amb la comunicació.

Canvis d’humor i de conducta

Alguns individus amb Alzheimer es posen ansiosos o agressius. D’altres repeteixen certes preguntes o gests. Molts poden mal interpretar el que veuen i el que senten. Poden aparèixer alteracions com agitació, inquietud, nerviosisme, depressió, deliris i al·lucinacions, desconfiança, problemes en el son i el dormir, etc.

Pèrdua de l’iniciativa

Les capacitats executives són aquelles que s’encarreguen del raonament, la planificació, la capacitat de jutjar conductes adequades i controlar els patrons de conducta. Aquestes van relacionades amb la memòria de treball.

Canvis de personalitat

Pobresa d’entreniment

Dificultats per dur a terme tasques familiars